Munka és magánélet. Egyensúly.

HR Shield

HR Shield

Kin csattan az ostor otthon és a munkában?

A stressz és a különféle frusztrációk utat találnak maguknak

2020. április 18. - HR Shield

A szakirodalom már több mint száz éve tárgyalja a munka és magánélet egyensúlyának témakörét, rengeteg elmélet és sok értékes felmérés köszönhető ennek.

dispute-4661516_1920.jpg

Egy érdekes adat: férfiak és nők egyaránt foglalkoznak gondolatban otthon a munkájukkal és fordítva. A férfiak akár többet is, általában mégsem gyűrűzik be a magánéletükbe határtalanul a munka. A nők esetében arra jutottak, hogy míg otthoni teendőjüket látják el, sokszor fejben a munkával foglalkoznak és ez a kettős tevékenység eléggé kiterjedt lehet. (Offer, 2014)

Fontos különbség mutatkozik meg az érzelmek terén: a férfiak nem jelezték, hogy ezzel kapcsolatban frusztrációt, érzelmi terheket élnek míg, míg a nők esetében ez nagyon is jellemző volt. A nők - ha a munkánál, ha a családnál jártak gondolatban -, negatív stressz megéléséről számoltak be.

A kutatók arra jutottak, hogy a nők intenzíven élik meg a családért való felelősséget és ez a munkájuk mellett sokszor teherként nyomja a vállukat, érzelmi jóllétüket pedig jelentősen befolyásolja a negatív stressz.

Kutatásomban szerepelnek olyan kérdések is, amelyek a nő stresszhelyzetét hivatottak skálázni a pár mindkét tagjától. Nagyon érdekes lesz, hogy a válaszok miként igazolják a különbségeket.

Kutatásom egy empirikus eredménye szignifikáns eredményt mutat a nők és a férfiak között:

kétszer annyi nő töltötte ki a kérdőívet, mint férfi. Ennek következtében igen sok 50%-os adat áll rendelkezésemre, és tovább kell gyarapítanom a válaszadók körét.

A válaszadó hölgyeknek nagyon köszönöm a segítséget, ezt már csak egy kis párjukat érintő noszogatással lehetne fokozni. Kérem, hogy ezt tegyék meg. Remélem, hogy nem nagy kellemetlenség, számomra rengeteget jelent.

Változatlanul keresem azokat a párokat, amelynek hölgy tagja vállalkozó vagy VEZETŐ beosztásban dolgozik.

Néhány perces kérdőíves PÁROS kutatásról van szó a munka és magánélet témakörben. Mindkét fél válaszai nagyon fontosak, és együtt fontosak.
A kutatás anonim, a résztvevő párok KÖZÖS KULCSSZÓT adnak meg és ezzel köthetőek össze a válaszok.
Kérlek, segítsétek munkámat kitöltéssel és megosztással.

NAGYON KÖSZÖNÖM!!!

A kérdőívek linkjei a blogról szabadon továbbíthatóak!

 

- nőként vezető beosztásban dolgozol és párod is van, kattints ide: rózsaszín kérdőív

- a párod vezető beosztásban dolgozó nő, kattints ide: zöld kérdőív

Igen, ez párokra fókuszáló kutatás és mindenki a maga kérdőívét tölti ki: a női vezető a női vezetőjét, a házastárs/élettárs pedig a társ kérdéssorát. A kettőt együtt dolgozom fel. És anonim, meg önkéntes, de ez mind ott szerepel az elején.

Nincs más hátra, töltsd ki a sajátodat és a párodét küldd tovább neki!

A kép forrása: Pixabay

A bejegyzés trackback címe:

https://shieldofhr.blog.hu/api/trackback/id/tr9315621252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása